Un reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive

Un reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive
Centrala nucleară de la Zaporojie / Sursa: Shuttestock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/08/2022, 18:10

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a centralei nucleare de la Zaporojie, care este cea mai mare de acest fel din Europa, după atacul cu rachete al rușilor asupra unei zone din apropiere. Responsabilii ucraineni au atras atenția că acum există riscuri de incendiu, de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă. Ucrainenii angajați acolo continuă să lucreze pentru a asigura siguranța centralei.

Energoatom a transmis un avertisment privind funcționarea centralei de la Zaporojie, aflată la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Mariupol, după atacul rușilor. Ucraina are 15 reactoare nucleare care generează aproximativ 50% din necesarul de energie al țării, în patru amplasamente.

Compania ucraineană a transmis că o linie de înaltă tensiune a fost avariată în atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoare. În cazul altui reactor s-a activat protecția de urgență. De asemenea, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară au fost grav avariate, a anunțat Energoatom, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă, dar personalul ucrainean continuă să lucreze în centrală pentru a asigura siguranța operațiunilor.

Avertismentele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc vineri de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa. Mai multe obuze au lovit o linie electrică de înaltă tensiune de la uzina Zaporijie, determinând operatorii să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă. Uzina a fost capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, în faza de început a războiului, dar este încă administrată de specialiști ucraineni.

La începutul acestei săptămâni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a făcut apel la forțele implicate în conflict să îi permită accesul la centrală, despre care Statele Unite susțin că ar fi folosită ca scut de către Rusia.

Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a dat vina pe Rusia pentru pagubele înregistrate la centrală. Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei, spunând că o scurgere de radiații a fost evitată doar cu ajutorul norocului. Acesta a spus că, în consecință, capacitatea de generare a uneia dintre unități a fost redusă, iar alimentarea cu energie a alteia a fost întreruptă. În plus, orașul din apropiere, Enerhodar, a avut probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Moscova este responsabilă pentru situația de la centrala Zaporijie, solicitând sancțiuni asupra întregii industrii nucleare ruse. „Ocupanţii au creat încă o situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Orice bombardament acolo e o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să răspundă chiar și pentru faptul că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”, a spus liderul ucrainean.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep IUBEȘTE din nou?! E milionar în Top 300 Capital: : Așa s-a întâmplat
Alin Oprea rupe tăcerea, după 18 ani. Adevărul din spatele destrămării trupei Talisman
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×